Akhlrnya. IniHasil Slasatan Lpas Phak Kmenterlan Sndiri TrunPergi Sek0lah PsalMaknan RMT

Semalam tular di media sosial pada Rabu pelajar penerima Rancangan Makanan Tambahan RMT did.akwa hanya berbekalkan nasi putih dan kuah sahaja di sekolah.

Seorang pengguna Facebook yang berkongsi simpatinya memuat naik sekeping gambar makanan itu sambil mempersoalkan peruntukan kera.jaan menerusi program tersebut.

“Cucu saudara bawa balik dekat mak dia makanan RMT. Sedih betul. Makanan apa yang diberi untuk budak-budak dekat sekolah?.

“Adakah peruntukan RMT terlalu sedikit sampai pengusaha kantin beri makanan begini kepada budak-budak?” soalnya dalam satu hantaran di Facebook miliknya pada Rabu.

Tambah wanita itu, sebelum ini pelajar sering meng.adu makanan RMT tidak sedap namun diminta supaya bersyukur dengan bantuan yang diterima.

Reaksi Dari Dr Radzi Jidin

Kementerian Pendidikan Malaysia KPM sedang meny iasat dmakwaan bahawa pelajar di bawah Program Makanan Tambahan RMT hanya dihidangkan nasi dan kuah.

Menteri Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin berkata, kementerian tidak akan berkompromi dalam perkara yang melibatkan kebajikan pelajar.

“Malam tadi saya dimaklumkan tentang satu hantaran di Facebook yang tular mengenai gambar nasi putih dan kuah yang did.akwa sebagai makanan kepada murid di bawah RMT,” katanya.

“Saya memandang s.erius d.akwaan tersebut dan telah arahkan supaya s.iasatan lanjut dibuat, termasuk mengenalpasti sekolah yang terlibat,” ujarnya.

Terdahulu, tangkap layar posting Facebook mend.akwa bungkusan nasi dan kuah itu tular di Facebook.

Wakil Kementerian Jumpa Pihak Sekolah

M.enteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin tampil menjelaskan gambar nasi putih dan kuah yang tular bukan makanan yang disediakan untuk murid di bawah Rancangan Makanan Tambahan RMT.

Menurutnya, wakil Kementerian Pelajaran Malaysia KPM telah turun ke sekolah terbabit untuk menjalankan si.asatan terperinci mengenai d.akwaan pemilik Facebook yang menularkan mengenai gambar makanan tersebut.

“S.iasatan mendapati gambar yang ditularkan itu bukan makanan yang disediakan untuk penerima RMT di sekolah.

“Makanan bagi semua penerima RMT disediakan oleh pihak kantin untuk murid makan di sekolah sahaja,” katanya dalam satu hantaran di laman Facebooknya pada Khamis.

Beliau menegaskan KPM sentiasa berusaha menambah baik program RMT termasuk dalam penyediaan makanan dan bekalan susu untuk penerima program tersebut.

“Buat masa ini, pemberian susu kepada murid RMT telah ditambah daripada dua kali seminggu kepada setiap hari persekolahan mulai tahun 2021,” katanya.

Kredit : Sinar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.