Blar Betul, Indivldu Ini Beritahu Kena Samann JPJ Sebab Tukar Warna Kereta Buat Ramal Netlzen Terkejvt

DUNIA permotoran atau m.odifikasi, bagi sebahagian individu terutama golongan lelaki, adalah saluran untuk mereka meluahkan kreativiti dengan melakukan pengubahsuaian kepada sesebuah jentera.

Alasan mereka cuma satu, dek kerana minat dan mencari kepuasan semata-mata, mereka sanggup walaupun dilihat terpaksa mengeluarkan belanja lebih untuk perkara tersebut.

Namun, ia bukanlah satu m.asalah atau penghalang jika seseorang itu benar-benar minat dan j.iwa mereka ke arah itu.

Macam-macam perkara yang dibayangkan dan banyak juga yang sudah pernah kita lihat di atas jalan raya negara ini, terutamanya terhadap kenderaan persendirian semata-mata untuk tampil berbeza daripada khalayak kebanyakan.

Namun, kini pihak berkuasa sedang giat menjalankan o.perasi besar-besaran yang bermula 1 Mac lalu bagi menjejak individu ingkar peraturan jalan raya yang membabitkan pengubahsuaian kenderaan yang tidak mendapat kelulusan.

Memetik laporan akhbar tempatan, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman dalam satu kenyataan memaklumkan, sebanyak 26,239 kenderaan membabitkan 12,709 motosikal, 8,678 kereta dan 4,852 lain-lain kenderaan diperiksa dalam operasi itu sepanjang tempoh berkenaan di seluruh negara.

Untuk pengetahun, m.odifikasi yang disarankan hanya melibatkan pengubahsuaian kecil atau pemasangan alat kelengkapan tambahan (pemasangan aksesori) yang tidak mengubah identiti serta tidak menggangu ciri-ciri kes.elamatan kenderaan yang mana S.eksyen (12) A.kta Pengangkutan Jalan 1987.

A.kta tersebut telah menetapkan keperluan u.ndang-u.ndang mengenai sebarang pengubahsuaian kepada kenderaan sebelum dan selepas pendaftarannya iaitu Pemer.iksaan Kenderaan Motor Dan Pemberian Maklumat Kepada Ketua Pengarah.

Ekoran itu, baru-baru ini salah seorang pengguna di Twitter telah memuat naik satu ciapan beserta sekeping photo tiga helai surat saman yang menunjukkan beberapa kesalahan seperti kes.alahan ubah suai ekzos, pamer imej tidak berkaitan di cermin kereta dan juga tukar warna kenderaan.

Ya! Menukar warna kenderaan tanpa kelulusan juga merupakan satu kes.alahan dan anda boleh dis.aman.

Mungkin ramai yang tidak tahu, jika kita ingin melakukan perubahan warna pada sesuatu kenderaan sebenarnya perlukan kelulusan.

Berikut dikongsikan apa anda perlu lakukan jika ingin mengubah warna kenderaan supaya tidak mel.anggar u.ndang-u.ndang sedia ada. Antaranya adalah seperti:

Perkara utama anda cuma perlu warnakan atau cat kenderaan terlebih dahulu mengikut warna pilihan korang. Sila pastikan warna tidak melebihi daripada dua warna.

Selepas itu bawa kenderaan ke pejabat Japaban Pengangkutan Jalan (JPJ) yang berhampiran untuk mendapatkan kelulusan pertukaran warna.

Anda perlu mengisi siri borang JPJ K8 (pindaan butir-butir kenderaan), selepas itu serahkan kepada pegawai atau staff yang bertugas. Pegawai JPJ akan menyemak warna pada kenderaan untuk tujuan kelulusan.

Jika warna tersebut diluluskan, pegawai JPJ akan memb.atalkan warna asal kereta pada geran asal dan warna baru akan dikemas kini di dalam sistem komputer. Cop kelulusan juga akan diberikan.

Kos untuk kelulusan pertukaran warna itu juga adalah percuma. Mudah bukan? Jadi, jangan ambil remeh perkara tersebut. Ianya tidak ses.ukar mana dan segeralah mendapatkan kelulusan pihak berwajib sekiranya anda tak mahu dis.aman.

Reaksi Orang Ramai

Kredit : SinarPlus

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.