Hablslah. Ini Kata Dua DariTMJ Lepas Ada Wanlta Dedh DiaBersalin Se0rangDiri Dkat H0spital

Johor Bahru:  Semalam, JKNJ dilaporkan akan menjalankan s.iasatan terperinci mengenai keja.dian seorang ibu yang bersalin seorang diri di dewan bersalin HSI, di sini, bulan lalu.

Pengarah Kes.ihatan Johor, Datuk Dr Aman Rabu, dilaporkan yang mengakui keja.dian berkenaan berlaku berkata, secara keseluruhannya aduan itu adalah berasas dan JKNK akan mengambil t.indakan penambahbaikan yang diperlukan.

Kelmarin, tular di media sosial, dakwaan seorang wanita membuat hantaran di Facebooknya mend.akwa bahawa dia terpaksa melahirkan anak seorang diri di bilik pengasingan khas bagi ibu hamil yang positif C0vid 19, setelah panggilannya untuk meminta b.antuan kakitangan h.ospital tidak dilayan.

Wanita itu membuat naik status berkenaan di akaun Facebooknya pada 31 Julai, tetapi hanya menjadi tular sejak kelmarin.

Pend.edahan ibu berkenaan serta laporan maklum balas JKNJ semalam, menerima kec.aman meluas netizen yang k.ecewa berikutan i.nsiden berkenaan memb.ahayakan n.yawa ibu serta bayi yang tidak dipantau malah mereka mengharapkan petugas kesi.hatan lebih peka dan ikhlas dalam menjalankan tugas.

Pengarah JKNJ Datuk Dr Aman Rabu dalam kenyataan berkata, secara keseluruhannya, aduan wanita berusia 36 tahun yang juga pes.akit positif C0vid 19 itu adalah berasas.

“Dia perlu ditempatkan di ruang isolasi yang tertutup (kerana positif C0vid). Proses bersalin berlaku di luar jangkaan…ia berlaku lebih awal daripada tempoh jangkaan bersalin enam jam. Pes.akit telah bersalin secara bersendirian dan bayi didapati berada di atas katil pes.akit.

“Bagaimanapun, JKNJ akan menjalankan siasatan lebih terperinci mengenai keja.dian ini dan mengambil t.indakan penambahbaikan yang diperlukan,” katanya.

Dr Aman menjelaskan wanita yang mengandung anak keempat dengan usia kandungan 39 minggu itu, hadir ke bilik saringan HSI pada 5.33 pagi, 23 Julai kerana sudah mempunyai tanda-tanda awal hendak bersalin serta mengesahkan dia kontak rapat suaminya yang telah disahkan positif C0vid 19.

Selepas diperiksa, wanita itu didapati berada di peringkat awal kelahiran dengan bukaan pangkal rahim tiga sentimeter dan kemudian dimasukkan ke bilik isolasi pada 10.18 pagi sementara menunggu keputusan Ujian T.indak Balas Ber.antai P.olimerase (RT-PCR).

Dr Aman berkata, wanita berkenaan kemudiannya diletakkan di dalam bilik nombor dua dewan bersalin dengan pintu sentiasa bertutup kerana dia positif C0vid 19.

Pegawai perubatan dan jururawat telah memeriksa pes.akit pada 4.26 petang dan mendapati hasil keputusan PCR wanita itu positif dan perlu melahirkan secara pembedahan dengan bukaan pada ketika itu empat sentimeter serta mengalami k.ontraksi tidak teratur dan pes.akit dipersiapkan untuk pemb.edahan.

Sementara itu, Dr Aman berkata d.akwaan pes.akit yang mengatakan mendengar bunyi ketawa pula berkemungkinan datang daripada bunyi bising di bilik bersalin berhampiran, yang ketika itu sedang melakukan p.rosedur kelahiran bayi secara vakum.

Kata Dua Dari TMJ

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menitahkan keja.dian seorang wanita bersalin secara bersendirian di H.ospital Sultan Ismail (HSI) di sini, tidak patut berlaku lagi.

Tunku Ismail bertitah, pihak yang terbabit akan diberikan peringatan dan a.maran supaya menjalankan tugas bagi menjamin kes.elamatan dan keselesaan pes.akit.

“Saya telah menerima laporan dari Jabatan Kes.ihatan Negeri Johor (JKNJ) dan melihat kenyataan jabatan itu. Pihak-pihak tertentu akan diberikan peringatan dan a.maran supaya memastikan keselamatan dan keselesaan para pesakit sentiasa dijamin.

Perkara-perkara yang tidak diinginkan seperti ini tidak patut berlaku lagi,” titah baginda menerusi media sosial.

Tunku Mahkota Johor bertitah selepas netizen berkongsi laporan berita in.siden wanita berkenaan bersalin sendirian kepada baginda.

Kredit : HM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.