Ini Jwapan Dari PhakKPDNHEP Slepas Pngarah TrukKena KcamMnta Krangkan MkanTelur

Kuala Lumpur – Kenaikan harga barangan sejak kebelakangan ini terutamanya melibatkan ayam, t.elur, minyak masak serta barangan basah meng.undang ker.esahan dalam kalangan pengguna.

Tetapi, ke.rajaan memberi jaminan tidak akan berp.eluk t.ubuh dalam mengatasi b.ebanan kos sara hidup apabila menyaksikan pelbagai inisiatif telah dilakukan bagi membantu rakyat khususnya golongan berpendapatan rendah menangani kenaikan kos.

Di sebalik kes.ukaran yang dihadapi oleh rakyat yang masih berg.elut dengan untuk membina hidup baharu ketika era peralihan ke e.ndemik, kenyataan yang tidak relevan meskipun bersifat seloroh mungkin boleh menc.etuskan kem.arahan dalam kalangan warganet.

Ini dapat dilihat menerusi kenyataan terbaharu yang tular di laman sosial mend.akwa Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna KPDNHEP Melaka, Norena Jaafar menyarankan orang ramai mengurangkan pengambilan t.elur berikutan kenaikan harga makanan berkenaan.

“Kita sebagai pengguna kalau dah tau kenaikan harga t.elur tu tinggi, kalau boleh kita kurangkan sikit makan t.elur. Kalau satu minggu kita makan lebih kurang 20 biji, kita kurangkan jadi 10 atau 15 biji. Tak ada m.asalah,” memetik kenyataan Norena dalam rakaman tersebut.

Susulan kenyataan itu yang dianggap kurang peka dengan situasi semasa, pelbagai s.indirin dan t.ohmahan dilemparkan oleh warganet kepada Norena dan pihak ke.rajaan.

Tinjauan di laman sosial mendapati segelintir pengguna media sosial bukan sahaja mempersoalkan saranan yang diberikan, malah menasihati agar Norena dan pihak berkaitan lebih berhati-hati dalam mengeluarkan solusi.

In.siden ters.asul mengeluarkan kenyataan sebegini bukan pertama kali berlaku ketika mana kenaikan harga barangan menghi.mpit kehidupan rakyat.

Bak kata pepatah, terlajak perahu boleh diundur, telajak kata b.uruk p.adahnya.

Beringatlah, i.nsiden ini sepatutnya menjadi teladan untuk pihak berkaitan dalam mengeluarkan sebarang pandangan sama ada apa yang dikatakan itu berunsur jenaka atau pilihan kepada rakyat.

Setiausaha KPDNHEP Jawab

Pengarah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna KPDNHEP Melaka, Norena Jaafar menyarankan orang ramai mengurangkan pengambilan telur disebabkan kenaikan harga telur merupakan pendapat peribadi beliau.

Ketua Setiausaha KPDNHEP, Datuk Azman Mohd Yusof berkata, Norena mungkin mempunyai pendapat sendiri, namun cara penyampaiannya tidak dapat diterima oleh orang lain.

Menurut beliau, kenaikan harga barang tersebut telah dibincangkan dengan pelbagai pihak termasuk ke.rajaan dan pengusaha selain mengambil kira se.nsitiviti rakyat.

“Kerajaan telah masuk campur dengan memperkenalkan subsidi pada t.elur. Jika tidak harganya lebih tinggi lagi. Dalam hal ini terpulang kepada pengguna untuk memilih t.elur mana yang mahu dibeli kerana terdapat banyak gred iaitu AA, A, B, C, D, E,” katanya kepada pemberita katanya selepas melakukan lawatan kerja ke Kompleks Imigresen, Kastam dan K.uarantin Padang Besar di sini hari ini.

Kredit : Kosmo/Astro

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.