Ini Tlga Jenls Fasa Yang Perlv Semva Tahv Masa L0ckd0wn 1Jun Nantl. N0mbor Dva Lama Slkit

KUALA LUMPUR: Kerajaan memutuskan untuk melaksanakan penutupan penuh sektor sosial dan e.konomi ataupun ‘total lock.down’ Fasa Pertama di seluruh negara bagi tempoh 14 hari bermula 1 hingga 14 Jun 2021.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan pada malam Jumaat, berkata sepanjang tempoh ini semua sektor tidak dibenarkan untuk bero.perasi kecuali sektor e.konomi dan perkhidmatan perlu (es.sential e.conomic and service sector) yang akan disenaraikan oleh Majlis Kes.elamatan Negara (MKN).

Keputusan ini dibuat selepas mengambil kira s.ituasi terkini penularan C0VID 19 di Malaysia dengan jumlah k.es harian telah melebihi 8,000 k.es dan k.es aktif melebihi 70,000 k.es.

Setakat hari ini, seramai 2,552 orang telah mening.gal dunia ak.ibat w.abak ini dan jumlah kema.tian semakin meningkat.

Kewujudan varian-varian baharu yang lebih g.anas dengan kadar kebolehjangkitan yang tinggi dan pantas juga turut mempengaruhi keputusan hari ini.

“Dengan peningkatan k.es-k.es harian yang menunjukkan trend kenaikan secara lebih mendadak sejak mutakhir ini, kapasiti hospital di seluruh negara untuk merawat pes.akit C0VID 19 juga semakin terhad.

“Sekiranya lock.down Fasa Pertama ini berjaya mengurangkan k.es-k.es harian C0VID 19, kerajaan akan melaksanakan lock.down Fasa Kedua, iaitu dengan membenarkan pembukaan semula beberapa sektor ekonomi yang tidak melibatkan perhimpunan yang besar serta boleh mematuhi penj.arakan fizikal.

“Lock.down Fasa Kedua ini akan dilaksanakan untuk tempoh empat minggu selepas Fasa Pertama berakhir,” katanya dalam kenyataan itu.

Katanya, setelah berakhirnya lock.down Fasa Kedua, langkah seterusnya ialah memasuki Fasa Ketiga, iaitu melaksanakan P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti yang berkuat kuasa pada masa ini di mana aktiviti sosial tidak dibenarkan dan hampir semua sektor ek.onomi dibenarkan beroperasi tertakluk kepada SOP yang ketat serta kehadiran secara fizikal di tempat kerja yang dihadkan.

Walau bagaimanapun, katanya keputusan untuk beralih dari satu fasa ke fasa yang berikutnya akan tertakluk kepada penilaian r.isiko oleh Kementerian Kesi.hatan Malaysia (KKM).

“Penilaian akan dibuat berdasarkan perkembangan k.es-k.es harian semasa dan kapasiti h.ospital di seluruh negara untuk merawat pes.akit C0VID 19.

“Kerajaan akan memastikan s.istem kes.ihatan awam di negara kita tidak akan runtuh dan pelbagai sokongan dan bantuan akan diberikan kepada KKM untuk meningkatkan kapasiti h.ospital di seluruh negara.

“Kerajaan juga akan meningkatkan jumlah pemberian v.aksin dalam tempoh beberapa minggu akan datang dalam usaha untuk menghasilkan imuniti kelompok di negara ini,” katanya.

Susulan keputusan kerajaan untuk melaksanakan penutupan penuh sektor e.konomi dan sosial, Kementerian Kewangan akan memperincikan pakej b.antuan kepada rakyat dan sektor e.konomi yang terkesan.

“Pengumuman mengenai pakej bantuan ini akan dibuat dalam masa terdekat,” katanya.

Beliau berkata, semua rakyat Malaysia dinasihatkan untuk terus berdisiplin dan sentiasa mematuhi S0P yang ditetapkan bagi mem.utuskan rantaian jmangkitan C0VID 19.

“Yang terbaik ialah duduk di rumah atau stay at home untuk bersama-sama melandaikan lengkuk jang.kitan C0VID 19,” katanya.

Kredit : AstroAwani

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.