K0taPurba Mewah 1700Thun Tlmbul Smula. Salntis TemulSesuatu YangMengjutkan

Bandar dan pekan adalah sangat penting untuk kehidupan kita. Sebagai pusat perdagangan, komuniti, dan seni, ia adalah tempat di mana perkara menarik berlaku dan kemajuan dihasilkan.

Keseluruhan tamadun telah didorong oleh bandar-bandar berkuasa seperti Rom, London, dan Paris. Tetapi kadang-kala, bandar-bandar m.usnah a.kibat alam semula jadi.

Bandar-bandar boleh bertahan daripada kebanyakan b.encana alam tetapi banjir bukan salah satu daripadanya. Namun terdapat kebaikan daripada b.encana banjir ini di mana ia sebenarnya boleh melindungi monumen-monumen dengan baik.

Kota Purba Baiae

Kota purba Baiae di Rom seringkali disamakan dengan Las Vegas kerana pernah menjadi kawasan yang terkenal dan diduduki oleh golongan elit serta maharaja. Video penemuan disediakan di bawah.

Akan tetapi sekitar 1,700 tahun yang lalu, kota agung ini mula lenyap dim.amah bumi setelah dibedil dengan b.encana alam semulajadi sekali gus membuatkannya hilang ditelan lautan.

Beberapa ribu tahun kemudian, sekumpulan pasukan ekspedisi berjaya menemui tapak asal kota ini yang masih memiliki beberapa ukiran patung serta mozek yang berwarna-warni dan masih terpelihara.

Seorang jurugambar dari Itali iaitu Antonio Busiello mem.utuskan untuk merakamkan beberapa imej mengagumkan berkenaan kota purba bersejarah itu sekali gus memperlihatkan kepada masyarakat tentang rupa sebenar kota purba Rom yang mewah ini pada satu masa dahulu.

Kota Baiae ditemui di Teluk Naples, Itali dan dilaporkan seringkali dikunjungi oleh golongan atasan seperti Julius Caesar, Nero, Pompey the Great, Marius dan Hadrian.

Akan tetapi, aktiviti gunung berapi yang berlaku di dasar laut kota ini telah menyebabkan ianya lenyap. Setelah ditemui, para saintis mula membuat penyelidikan mengenai kota ini dan mendapati perumahannya dibina daripada batu marmar putih yang halus.

Keja.dian tanah r.untuh yang berlaku di selatan Naples pada tahun 2014 sedikit sebanyak telah mendedahkan sebahagian besar kota Baiae.

Menurut Busiello, 45 tahun, menyelam di sekitar tapak kota Baiae ini boleh dikatakan seperti menyelam ke dalam sejarah.

“Mozek yang cantik dan perumahan serta kuil menunjukkan kekayaan dan kemewahan kawasan ini. Ia dikategorikan sebagai salah sebuah bandar Roman yang paling penting selama berabad”.

“Pliny juga pernah menetap di sini dan beliau telah menyaksikan serta menggambarkan l.etusan Gunung Vesuvius yang mem.usnahkan Pompeii dan Herculaneum”.

Memandangkan bekas kota bersejarah ini tidak disentuh oleh mana-mana manusia, ia secara tidak langsung menjadi santuari bagi hidupan laut di situ.

Gambar di bawah menunjukkan corak mozek yang sangat menarik dan luar biasa.

Berikutan penemuan bandar tenggelam ini, para saintis dari Universiti Calabria dan penyelidik dari Sepanyol, Mónica Alvarez de Buergo telah bekerjasama untuk menganalisis salah satu elemen penting dan bernilai dalam pembinaan rumah di Baiea iaitu marmar putih.

Hasil kajian diterbitkan di dalam jurnal Sains Permukaan Gunaan dan disahkan bahawa marmar ini berasal dari kawasan kuari yang terletak di Itali, Turki dan juga Greece.

Kredit : EB

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.