Ketika SldangMedia WrtawanTnya Satu S0alan, Jawpan Sp0ntan KharyJamalddin BuatRamai Terglak

Putrajaya: Lebih banyak kelonggaran termasuk pergerakan rentas negeri akan diberikan dalam tempoh terdekat.

Kerajaan mempertimbang beberapa kelonggaran prosedur o.perasi standard (SOP) termasuk aktiviti rentas negeri.

Menteri Kes.ihatan, Khairy Jamaluddin berkata, perkara itu akan dibawa dalam perbincangan bersama Majlis Kes.elamatan Negara (MKN) berdasarkan penilaian r.isiko Kementerian Kes.ihatan.

Menteri Kes.ihatan, Khairy Jamaluddin ketika mengesahkan perkara itu menjelaskan perbincangan berhubung kelonggaran prosedur o.perasi standard (SOP) giat dibuat, bersandarkan fakta sains dan petunjuk semasa.

Selain itu, katanya, kerajaan bertekad untuk meningkatkan kadar pemberian v.aksin di negeri-negeri tertentu yang masih merekodkan liputan di bawah paras 60 peratus seperti Sabah, Kelantan, Kedah, Perak, Johor, Terengganu, Pahang dan Pulau Pinang.

Justeru, kata beliau, rakyat diminta bersabar dan memberi sedikit masa untuk kerajaan membuat keputusan sewajarnya.

“Saya sudah bincang perkara ini pergerakan rentas negeri dan kelonggaran tertentu dengan DG Ketua Pengarah Kes.ihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan kita sudah p.utuskan beberapa siri cadangan.

“Ia akan dibentangkan dalam sidang Majlis Kes.elamatan Negara (MKN) dalam masa terdekat. Ada harapan untuk rentas negeri, cuma saya minta sabar sekejap lagi, sikit saja masa lagi.

“Ini kerana kita semua maklum bahawa pembukaan sempadan negeri untuk pergerakan, bakal mengundang r.isiko, justeru berikan kita tempoh sikit lagi.

“Ada beberapa negeri yang nilai ambang v.aksinasi masih rendah, justeru menjelang September semua negeri akan capai liputan dos v.aksin lengkap dalam kalangan individu dewasa sebanyak 60 peratus,” katanya pada sidang media, hari ini.

Kredit : HM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.