Majlls AgamaIslam Akhlrnya Tampil Dedh Cerlta Sebnar WanltaCvri TabngMasjid

PADANG BESAR: Mengisi minyak motor, membeli makanan dan tambah nilai telefon bimbit. Itu antara alasan diberikan seorang wanita berusia 28 tahun yang bert indak menc.uri tabung masjid di Masjid Padang Pauh di sini, Sabtu lalu.

Keja.dian tersebut disedari ahli kariah masjid berkenaan kira-kira pukul 9.15 malam selepas mendapati satu tabung kayu yang diletakkan di tepi pintu masjid tersebut hilang.

Perkara tersebut seterusnya dimaklumkan kepada ahli jawatankuasa (AJK) masjid berkenaan yang kemudian melihat rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dan mendapati seorang wanita mengambil serta membawa pergi tabung terbabit.

Ketua Polis Daerah Padang Besar, Superintenden Saifudin Aslin Abbas memberitahu, pihaknya menerima laporan berhubung kejadian itu pada pukul 12.36 pagi pada 29 Ogos dan melakukan s.iasatan.

Katanya, hasil ri.sikan dan maklumat orang ramai, s.uspek seorang wanita ditangkap di rumahnya di Arau, pada pukul 9.15 malam, hari sama.

“Tabung masjid yang dic.uri itu juga telah ditemukan di dalam tandas di pasar Beseri.

“S.uspek mengaku menc.uri tabung masjid dan menggunakan wang tersebut untuk mengisi minyak motosikal, membeli makanan dan menambah nilai telefon bimbit. Hasil s.iasatan juga mendapati s.uspek telah pergi ke masjid berkenaan kira-kira pukul 7 petang untuk mengambil barang makanan dari food bank masjid tersebut dan datang kembali menc.uri tabung masjid ketika jemaah sedang solat Isyak,” katanya di sini hari ini.

Majlis Agama Tampil Beritahu

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) sudah beberapa kali menghulurkan b.antuan kepada wanita yang did.akwa di Mahkamah Majistret semalam atas t.uduhan menc.uri tabung masjid di Padang Pauh dekat sini.

MAIPs dalam kenyataan memaklumkan, k.es wanita itu juga telah dirujuk kepada pihak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk b.antu memantau keadaan dan keperluannya secara berkala termasuk b.antuan rumah sewa.

Katanya, wanita terbabit yang difahamkan dalam p.roses pembubaran perkahwinan sebelum ini pernah dirujuk berkaitan perm.asalahan keluarga dan b.antuan segera telah dihulurkan.

“Selain itu, i.su yang dihadapi wanita itu turut dirujuk kepada agensi kerajaan berkaitan untuk mendapatkan khidmat k.aunseling dan sokongan, serta turut mendapat b.antuan NGO yang amat p.rihatin,” katanya.

MAIPs berkata, pihaknya berharap agar perkara itu dapat diselesaikan dengan sebaiknya, selaras dengan petunjuk daripada contoh tauladan golongan terdahulu.

“Pihak tertuduh wajar diberikan ruang untuk kembali mengubah diri dan dalam masa sama, pengurusan masjid juga harus diberikan ruang untuk menjalankan peranan mereka sewajarnya,” ujarnya.

Tambahnya, i.su saringan awal pihak berkuasa berkaitan positif bahan terl.arang dan sebarang i.su lain yang tidak memb.abitkan pihak masjid, MAIPs menyerahkan hal itu kepada pihak berkuasa.

Kredit : Kosmo

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.