You are currently viewing Ini Jwapan UAI HkumSuami Khwin Dua Tnpa Pngetahuan IsteriPrtama Bgi Orang Rmai Fham

Ini Jwapan UAI HkumSuami Khwin Dua Tnpa Pngetahuan IsteriPrtama Bgi Orang Rmai Fham

  • Post category:VIRAL
  • Reading time:5 mins read

Kuala Lumpur – Pended.ahan pengarah Syamsul Yusof yang berkahwin dua mengundang pelbagai reaksi dalam kalangan peminat juga rakan-rakan selebriti tempatan.

Kebanyakan meletakkan s.alah pada bahu Syamsul kerana berpoligami tanpa pengetahuan isteri pertama sehinggalah kemelut rumah tangganya dengan Puteri Sarah Liyana itu menjadi semakin p.arah.

Dalam masa sama, menerusi satu perkongsian di laman Instagram miliknya, Puteri Sarah mend.akwa Syamsul sudah lama tidak pulang ke rumah dan sukar untuk mereka berkomunikasi membincangkan m.asalah rumah tangga.

Kisah antara Syamsul dan Ira h.angat diperkatakan apabila pelakon itu sebelum ini membuat pende.dahan madunya itu menjadi per.osak dalam rumah tangga mereka.

Malah dia juga sebelum itu mengambil t.indakan m.ahkamah terhadap Ira atas tuduhan tersebut selain banyak berkongsi kisah p.erit yang dilalui selama empat tahun rumah tangganya berm.asalah.

Penjelasan Dari UAI

Manakala pendapat tentang i.su poligami, Pencetus Ummah Syed atau Syed Mohd Bakri Syed Ishak, 41, berkata, mana-mana lelaki yang ingin berkahwin dua atau lebih haruslah menepati syarat ketat iaitu mampu daripada segi zahir dan b.atin serta boleh bersikap adil.

Islammembenarkan lelaki bernikah lebih daripada seorang namun kebenaran ini datang dengan syarat yang ketat.

Mereka mestilah berkemampuan dari sudut zahir dan b.atin. Mereka juga perlu adil mengurus masa untuk para isteri dan anak-anak, menghargai mereka dan bukan hanya terpesona dengan yang baharu sahaja.

Ada dalam kalangan lelaki yang anggap perkara ini hanya sekadar syarat tanpa memberi kesan jika mereka mahu berpoligami.

“Maka akan timbullah k.risis rumah tangga yang akhirnya bukan menambah berkat, sebaliknya mencipta m.usibah,” katanya.

Sementara itu, Syed memberitahu seseorang isteri pula tidak sepatutnya mend.edahkan kemelut rumah tangga mereka kepada khalayak sehingga boleh mendatangkan aibkepada suami sendiri.

Syed berpendapat jika wanita berdepan dengan i.su poligami seperti mana berlaku kepada Syamsul dan Puteri Sarah, mereka seharusnya mencari orang terdekat yang boleh memberi nasihat dan bukannya menjadi batu api serta boleh mengh.ancurkan kebahagiaan seseorang.

Tatkala mendapat khabar suami berpoligami janganlah terkejut, menangis, meng.amuk serta buat perkara-perkara yang boleh menimbulkan kea.iban.

Habis semua cerita suami dide.dahkan semata-mata untuk memuaskan hati sendiri. Apa lagi sekarang ini menjadi tempat luahan hati, dari orang tidak tahu, jadi tahu tentang i.su rumah tangga.

“Bagi yang dimadukan, jangan rasa ini pengakhiran hubungan anda. Carilah rakan yang boleh menasihati dengan baik dan bukan ingin melihat rumah tangga anda hancur berk.ecai,” jelasnya.

Pada Jumaat, Syamsul mengumumkan dia telah bernikah dengan Ira Kazar yang merupakan anak perempuan kepada pelakon Kazar Saisi di Thailand.

Syamsul dan Sarah mendirikan rumah tangga pada 8 Mac 2014 dan mereka dikurniakan dua cahaya mata iaitu Syaikhul Islam, 6, dan Summayyah 4 tahun.

Kredit : Mstar/FB

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

x