You are currently viewing Kec0h Vldeo Tlkus MakanAyam G0reng Akhlrnya Dittup Atas ArahanKKM. Ini L0kasi Rstoran Trsebut

Kec0h Vldeo Tlkus MakanAyam G0reng Akhlrnya Dittup Atas ArahanKKM. Ini L0kasi Rstoran Trsebut

  • Post category:SEMASA
  • Reading time:3 mins read

Kuala Lumpur – Jumaat lalu, KKM meminta orang ramai memberikan maklumat berhubung video menjij.ikkan yang memaparkan seekor tikus sedang menjamah ayam goreng dalam pemanas makanan sebuah restoran.

Video tular itu dimuat naik oleh pemilik akaun Twitter bernama Zoey Hanafiah mend.akwa ia berlaku ketika dia sedang makan di premis berkenaan.

KKM arah restoran ditutup

Kementerian Kesihatan Malaysia mengarahkan sebuah restoran di Pandan Indah, Kuala Lumpur ditutup 14 hari selepas keja.dian tular video menunjukkan seekor tikus menjamah ayam goreng dalam pemanas makanan di premis berkenaan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, penutupan itu dibuat bawah Seksyen 11, A.kta Makanan 1983.

Beliau berkata, t.indakan itu diambil susulan pemeriksaan dilakukan oleh pasukan penguat kuasa kesihatan Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Jabatan Kesihatan Selangor serta Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat di premis itu semalam.

Hasil pemeriksaan mendapati tahap kebersihan makanan premis itu tidak memuaskan. Sehubungan itu, tindakan penutupan di bawah Seksyen 11, Akta Makanan 1983 dan arahan penutupan selama 14 hari dikeluarkan.

“Sebanyak enam notis k.ompaun turut dikeluarkan di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009 kerana g.agal dalam beberapa aspek kawalan penyediaan makanan yang bersih dan selamat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, KKM memandang serius i.su kebersihan dan kese.lamatan makanan, justeru menyeru orang ramai terutama pengusaha dan pengendali makanan untuk menjalankan tanggungjawab bersama memastikan aspek keselamatan makanan terjaga bagi mengelakkan ker.acunan dan wa.bak pe.nyakit bawaan makanan berlaku.

“Pengguna turut disarankan memilih premis makanan yang mempunyai logo BeSS Bersih, Selamat dan Sihat apabila membeli atau menjamu makan di luar rumah,” katanya.

Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kem.usykilan berhubung i.su kes.elamatan makanan, boleh menghubungi mana-mana Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui atau facebook Bahagian Kese.lamatan dan Kualiti Makanan.

Kredit : HM/FB

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

x