You are currently viewing Ssuatu Trjadi Dekat FB Prdana Mnteri Lpas Bliau Umum PsalKWSP Dlam Belnjawan ThunIni

Ssuatu Trjadi Dekat FB Prdana Mnteri Lpas Bliau Umum PsalKWSP Dlam Belnjawan ThunIni

  • Post category:SEMASA
  • Reading time:5 mins read

Kuala Lumpur – Perdana M.enteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini membentangkan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat, di sini.

Ia belanjawan pertama dibentangkan di bawah Ker.ajaan Perpaduan pimpinan Anwar. Perdana Me.nteri yang juga Me.nteri Kewangan pada 20 Disember lalu membentangkan peruntukan khas Bajet Mini di bawah A.kta Kumpulan Wang Disatukan Perbelanjaan Masuk Akaun 2022 yang berkuat kuasa 1 Januari lalu bagi tujuan perbelanjaan perkhidmatan membabitkan wang sejumlah RM 107,718,676,650.

Sebelum ini, Bajet 2023 yang disediakan kera.jaan pimpinan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tidak sempat dibahas dan diluluskan, sebelum terbubarnya Parlimen pada 10 Oktober tahun lalu bagi memberi laluan untuk Pilihan Raya Umum ke15 diadakan.

Tambah Duit Dalam Simpanan Akaun Satu KWSP

Ker.ajaan akan menambah caruman simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja sebanyak RM 500 kepada ahli yang mempunyai simpanan kurang RM 10,000 dalam akaun satu.

Perdana M.enteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ia membabitkan peruntukan hampir RM 1 b.illion yang akan diberikan kepada hampir dua j.uta ahli yang berusia antara 40 hingga 54 tahun.

Menurutnya, selepas negara dibelenggu m.usibah p.andemik Cvid19, rakyat beberapa kali mengo.rbankan simpanan hari tua mereka bagi menampung keperluan hidup sewaktu p.andemik.

Kini selepas rakyat beransur-ansur bangkit untuk membina semula kehidupan, kebanyakan rakyat menggunakan pendapatan diterima untuk menyara kehidupan sementara simpanan hari tua masih rendah.

“Ker.ajaan beriltizam untuk membantu rakyat membina semula simpanan persaraan mereka bagi memastikan simpanan yang ada kelak mencukupi untuk membiayai hari persaraan,” katanya pada pembentangan Belanjawan 2023 Malaysia Madani, di Dewan Rakyat, hari ini.

Anwar berkata, ker.ajaan juga berharap rakyat yang mempunyai simpanan persaraan yang mencukupi akan terus menyumbang supaya semua lapisan pencarum mendapat manfaat.

Beliau turut menjelaskan jika kera.jaan membenarkan golongan kaya mengeluarkan wang simpanan mereka, ia akan menjejaskan dividen golongan kategori bawah atau m.iskin.

Saya tekankan begini, kita boleh mengeluarkan dalam keadaan terde.sak, kalau ke.rajaan memberi RM 500 kepada golongan kategori bawah yang m.iskin kemudian golongan kaya dibenarkan keluarkan wang mereka.

“Jadi d.ividen KWSP orang m.iskin yang ramai itu akan terjejas. Jadi kita kena buat pilihan, tarik wang KWSP dalam kalangan orang kaya bermakna divi.den orang mi.skin yang ker.ajaan sudah tampung tambahan RM 500 akan berkurangan,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, berhubung simpanan syariah KWSP yang diperkenalkan sejak 2017, pada masa ini aset simpanan syariah dilaburkan bersama aset patuh syariah dalam simpanan k.onvensional.

“Bermula 2024, aset simpanan syariah akan diasingkan sepenuhnya bagi memberi pulangan yang kompetitif kepada 1.25 j.uta ahli yang memiliki akaun s.yariah,” katanya.

Antara Reaksi Orang Ramai Di FB PM

Kredit : HM/FB

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

x