You are currently viewing TularRkaman Vdeo Plajar R0sakkan Harta Bnda Skolah. Ini Tlndakan Yang Diambl Buat Rmai Trkejut

TularRkaman Vdeo Plajar R0sakkan Harta Bnda Skolah. Ini Tlndakan Yang Diambl Buat Rmai Trkejut

  • Post category:SEMASA
  • Reading time:4 mins read

Kuala Lumpur – Murid yang berti.ndak mer.osakkan harta benda sekolah di Seberang Perai Selatan SPS, Pulau Pinang pada hari akhir sesi persekolahan, semalam, akan dibabitkan dalam khidmat komuniti sebagai int.ervensi sahsiah dan adab bagi memastikan perkara sama tidak berulang.

Jabatan Pendidikan Negeri JPN Pulau Pinang memaklumkan, keputusan itu dibuat selepas pihak sekolah memanggil murid yang terbabit bersama waris mereka, hari ini bagi membincangkan i.su berkenaan.

JPN negeri itu berkata, pihaknya amat kesal dengan keja.dian itu dan akan memastikan ia diberi perhatian yang serius oleh pihak sekolah.

Jalani Program Komuniti

“Langkah didikan akhlak serta penceg.ahan segera akan diambil bagi memastikan k.es sedemikian tidak berulang lagi,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Terdahulu, tular di media sosial beberapa klip video berdurasi 28 dan 58 saat memaparkan sekumpulan pelajar lelaki mer.osakkan harta benda sekolah selepas tamat sesi persekolahan, semalam.

Menerusi video itu, kumpulan pelajar yang dipercayai bersekolah di sebuah sekolah menengah di daerah Seberang Perai Selatan, di sini dilihat mer.osakkan peralatan sekolah seperti kerusi, kipas siling dan pintu tandas.

JPN Pulau Pinang berkata, nilai kerugian ker.osakan harta benda berkenaan sedang dalam siasatan.

Katanya, JPN Pulau Pinang memandang serius sebarang salah laku, termasuk v.andalisme dan gan.gsterisme membabitkan murid sekolah di negeri ini serta sentiasa komited memastikan kesejahteraan guru dan murid diberi perhatian.

Pihak pentadbir sekolah di semua peringkat sering diingatkan untuk mengambil langkah wajar bagi memb.endung dan mencegah perlakuan sedemikian.

“Kempen hentikan va.ndalisme dan pelan tindakan yang komprehensif akan dipergiat supaya selari dengan tujuh teras Kementerian Pendidikan KPM,” katanya.

Pada masa sama, ia turut mengingatkan portal yang menyiarkan video berkenaan tanpa melindungi muka murid supaya memadamnya kerana ia bercang.gah dengan S.eksyen 15 A.kta Kanak-Kanak 2001.

Kredit : BH/FB

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

x