Setelah bergelar huffaz al-Quran sejak berusia 16 tahun, seorang remaja meraih 11A dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2019 yang diumumkan hari ini.

Remaja tersebut Daniel Haziq Mahadi berkata, teknik menghafal al-Quran yang dipelajarinya adalah rahsia terbaik ketika menjawab peperiksaan.

Sebenarnya apabila kita bergelar huffaz, lebih mudah untuk kita menghadam ilmu lain dengan lebih cepat terutama dalam pelajaran al-Quran dan sunnah, syariah Islamiah serta bahasa Arab.
“Saya yakin Allah akan bantu jika kita mendampingi al-Quran kerana mukjizat teragung ini adalah kunci kepada kecerdasan fikiran,” katanya.

Selain kaedah tersebut, pelajar dari Maahad Integrasi Tahfiz Selangor (MITS) itu juga sering berkongsi ilmu dengan rakan-rakan seperjuangan lain sekaligus memudahkan dirinya untuk memahami mata pelajaran.

“Saya juga suka mengajar rakan yang tidak faham kerana teknik itu memudahkan saya mengingati apa yang saya ajar.
“Kita janganlah lokek ilmu kerana semakin kita belajar semakin pandai, selagi ada peluang capai kejayaan kita terus berjuang sebab Allah sentiasa bersama,” ujarnya.

Dia juga berhasrat bagi menyambung pengajiann di luar negara dalam jurusan animasi kerana telah minatnya sejak dari dulu lagi.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!