Ekoran daripada penularan koronavirus (COVID-19) yang kini melanda seluruh dunia, pelbagai cara pencegahan diambil oleh semua pihak. Antaranya adalah dengan amalan mencuci tangan atau menggunakan hand sanitiser.

Namun tahukah anda, terdapat perbezaan yang cukup ketara antara amalan mencuci tangan menggunakan hand sanitiser dengan mencuci tangan menggunakan sabun dalam tempoh masa tertentu?

Satu foto imej UV menunjukkan perbezaan antara mereka yang mencuci tangan dengan sabun dalam tempoh masa tertentu. Warna putih menunjukkan kesan yang masih tinggal pada telapak tangan.

Selain itu, terdapat perbezaan juga antara membasuh tangan dengan sabun dan juga menggunakan pencuci tangan beralkohol ataupun hand sanitiser.

Walaupun hand sanitiser dilihat berkesan menghapuskan kesan pada tangan, amalan mencuci tangan dengan sabun selama 20 saat dilihat lebih berkesan mencuci pada telapak tangan.

Jadi bayangkan lah jika anda tidak mencuci tangan dan memegang pelbagai objek seperti pintu tandas, pemegang eskalator dan banyak lagi harta benda awam lain?

Jangan lupa mencuci tangan dengan air dan sabun ok.

Era

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!