Demi rasa tanggungjawab, seoang guru, Harry Yanto Bikal, 39 tahun, sanggup mengambil risiko meredah , sungai, bukit, jambatan gantung dan titian kayu sejauh 10 kilometer sambil membawa peti ais seberat hampir 40 kilogram.

Kisahnya itu mula tular selepas video yang dikongsikan seorang guru kaunselor di Penampang di Facebook, memparkan perjalanan mencabar guru itu mendapat perhatian netizen.

Hantar bekalan makanan untuk murid

Difahamkan, niat cikgu Harry memikul peti ais menuju ke Sekolah Kebangsaan (SK) Longkungongon, Penampang, adalah bagi memastikan bekalan makanan yang cukup buat pelajarnya yang tinggal di asrama.

SK Longkungongon terletak jauh di kawasan pedalaman yang bersempadan antara dua daerah iaitu Penampang dan Tambunan, jadi cikgu Harry mengambil masa tujuh jam perjalanan.

Jalan kaki redah hutan bawa peti ais seberat 40 kg

Disebabkan keadaan jalan yang berhutan dan berliku, jadi agak mustahil untuk kenderaan melalui kawasan tersebut. Tetapi demi memikirkan keperluan anak-anak murid, guru itu cekalkan memikul peti bersama dengan bekalan makanan ke sekolah tersebut.

“Usaha ini sudah lama dirancang kerana tidak mudah untuk mengangkat peti ais dengan keadaan jalan tidak boleh diakses apa sahaja kenderaan. Ini kerana laluan untuk ke SK Longkungongon melalui hutan berbukit dan menyeberangi beberapa sungai…”

Penat hilang tengok wajah gembira anak murid

Memang diakui, perjalanan yang jauh dan terpaksa meredah adalah sangat memenatkan, namun apabila melihat wajah anak-anak murid menanti dan menyambut mereka dengan penuh gembira membuatkan segala kepenatan itu hilang.

“Memang sangat penat, malah sehingga kini ada kesan lebam di bahu saya. Tetapi apabila menatap wajah murid yang gembira melihat peti ais yang saya bawa…semua penat itu hilang…”

Begitu besar pengorbanan guru ini, semoga kelak apabila anak-anak murid sudah besar dan berjaya, mereka akan sentiasa akan jasa cikgu Harry.

OhMyMedia

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!