Tolong menolong amalan mulia, baru-baru ini tular sekeping foto seorang lelaki yang merupakan pemandu dipercayai gigih menggendong lelaki warga emas turun daripada bas.

Foto tersebut mendapat pelbagai reaksi netizen yang memuji tindakan murni tersebut. Namun bagi pemandu bas berkenaan yang dikenali sebagai Mohamad Rafidi Mansor, 34, berkata apa yang dilakukan adalah ikhlas kerana Allah, bukan kerana pujian.

Pakcik tu dah berumur dan tak berupaya

Katanya, ketika kejadian itu berlaku isteri kepada lelaki warga emas itu telah meminta pertolongan untuk membantu suaminya yang tidak berupaya dan tak kuat untuk turun daripada bas sementara menanti ketibaan anak mereka.

Tanpa berfikir panjang dan simpati melihat keadaan warga emas itu, Rafidi terus menghulurkan bantuan. Bagaimanapun, dia tidak menyangka bahawa tindakannya itu dirakam dan menjadi tular di media sosial.

Macam tolong mak ayah sendiri

Bagi Rafidi, ketika dia membantu warga emas tersebut turun daripada bas, dia membayangkan mereka bagaikan kedua ibu dan bapanya.

“Sewaktu membantu pasangan warga emas itu, saya menganggap seolah-olah mereka adalah ibu dan ayah saya…”

Sebenarnya tiada ruginya kita membantu orang lain, selagi niat kita ikhlas. Semoga, sifat murni pemandu bas ini menjadi contoh kepada semua anak muda di luar sana agar bersikap prihatin terhadap warga emas.

OhMyMedia

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!